Loket vijfde periode NOW vanaf 6 mei open

Werkgevers die een aanvraag willen doen voor de vijfde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen vanaf donderdag 6 mei terecht bij het UWV.

Het UWV heeft zich ingespannen om het loket eerder te kunnen openen dan oorspronkelijk gedacht, zodat werkgevers nog vóór de salarisbetaling van mei hun eerste voorschot binnen kunnen hebben. Werkgevers kunnen een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen voor de maanden april tot en met juni 2021. Het loket blijft open tot en met woensdag 30 juni.

De voorwaarden in de vijfde periode NOW zijn ongewijzigd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van maximaal 85 procent van de loonkosten voor de maanden april tot en met juni 2021. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt betaald in drie termijnen.

 

Simulatietool

Ook voor de vijfde periode NOW heeft UWV een simulatietool online gezet die werkgevers helpt een goede inschatting te maken van hun situatie. Het UWV vergelijkt straks de daadwerkelijke loonsom in de maanden april tot en met juni met de loonsom in de referentiemaand, juni 2020.

Werkgevers bij wie de loonsom sindsdien is gedaald, kunnen met behulp van de simulatietool nu al zien welke gevolgen dit straks voor de definitieve berekening heeft. Dat kunnen ze meewegen bij het besluit om wel of geen NOW aan te vragen, aldus het UWV. Alle informatie over de vijfde periode NOW is te vinden op de website van UWV.

 

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q2 2021

Het kabinet heeft besloten om de TVL voor het 2e kwartaal van 2021 verder uit te breiden. Het subsidiepercentage stijgt naar 100%. Dit was 85%.

U kunt TVL Q2 2021 naar verwachting in de tweede helft van mei aanvragen.

Het subsidiepercentage is 100%. Als u 100% omzetverlies heeft, ontvangt u 100% van uw vaste lasten als tegemoetkoming. Let op: het gaat om uw berekende vaste lasten, niet om de werkelijke vaste lasten.

Bijna alle bedrijven in Nederland die aan de voorwaarden voldoen, kunnen TVL Q2 2021 aanvragen. Ook niet-mkb bedrijven met meer dan 250 medewerkers.

Het minimum subsidiebedrag per kwartaal is € 1.500. Het maximum subsidiebedrag per kwartaal is € 550.000 voor mkb-bedrijven en € 600.000 voor niet-mkb bedrijven.

Land- en tuinbouwbedrijven ontvangen een extra opslag voor de speciale kosten om planten en dieren in leven te houden. Deze opslag van 21% komt bovenop de TVL-subsidie met een maximum van € 225.000 voor de hele coronaperiode in 2021.

 

Belangrijkste voorwaarden

Uw bedrijf stond op 15 maart 2020 ingeschreven bij KVK, heeft een SBI-code en minimaal een vestiging in Nederland, maar niet op het huisadres. Op deze vestigingseis zijn een paar uitzonderingen, zoals  goederenvervoer, markthandel, kermisattracties, taxichauffeurs, rijinstructeurs en sommige horeca.

Uw bedrijf heeft meer dan 30% omzetverlies in het 2e kwartaal van 2021 vergeleken met het 2e kwartaal van 2019.

Uw vaste lasten zijn minimaal € 1.500 per kwartaal, op basis van het percentage vaste lasten dat bij uw hoofdactiviteit hoort. Let op: het gaat om uw berekende vaste lasten, niet om de werkelijke vaste lasten.

 

LET OP: TVL Q1 2021 kan nog tot uiterlijk 18 mei 2021 worden aangevraagd.